Ron Zacapa: Excelenta si Traditie in Productia Romului Guatemalez
Istoria si Originea Brandului Zacapa
Ron Zacapa este un rom premium produs in Guatemala, creat in 1976 pentru a celebra centenarul orasului Zacapa. Numele „Zacapa” provine din limba Nahuatl si inseamna „pe raul de iarba”. zacaparum.com
Procesul de Productie si Caracteristici Unice Zacapa
Spre deosebire de multe alte romuri care utilizeaza melasa, Ron Zacapa este produs din sucul primei prese de trestie de zahar, cunoscut sub denumirea de „miere de trestie virgina”. Fermentatia utilizeaza o tulpina de drojdie derivata din ananas, contribuind la profilul aromatic distinctiv.
Dupa distilare, romul este transportat la „Casa deasupra norilor”, situata la 2.300 de metri deasupra nivelului marii in regiunea Quetzaltenango. Aici, climatul racoros si umed incetineste procesul de maturare, permitand dezvoltarea unor arome complexe si a unei texturi fine.
Ron Zacapa utilizeaza sistemul de maturare Solera, in care romuri de diferite varste sunt amestecate si maturate in butoaie care au fost anterior folosite pentru bourbon american, sherry Oloroso si vinuri Pedro Ximénez. Acest proces confera romului note complexe de vanilie, caramel, fructe uscate si condimente.
Gama de Produse Zacapa
-
Ron Zacapa Centenario 23: Un amestec de romuri cu varste cuprinse intre 6 si 23 de ani, caracterizat prin arome de martipan, smochine si condimente dulci.
-
Ron Zacapa XO: O combinatie de romuri maturate intre 10 si 25 de ani, cu note de ciocolata neagra, cirese si vanilie, finisat in butoaie de coniac francez.